Кейл (Къдраво зеле)

Кейл (Къдраво зеле)

Къдравото зеле има много висока концентрация на два важни антиоксиданта - каротиноиди и флавоноиди, за които е доказано, че помагат за предпазване от рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, яйчника и простатата. Кейлът съдържа богато разнообразие от витамини и минерали, които подобряват здравето и прочистват сърдечно-съдовата система. Лесно е да приготвиш кейла за екстракция, просто изплакни листата, отстрани кафявите и отрежи върховете на твърдите стъбла.

Ползи за здравето

  • Богат на хлорофил, за помощ при детоксикацията на тялото от тежки метали и други отрови
  • Богат на витамин K, A и C
  • Помага за облекчаване на белодробната конгестия
  • Може да предпази от мускулната дегенерация

Избор

За предпочитане е да избираш кейл с твърди, незавехнали, наситено оцветени листа без потъмняване или пожълтяване. Подобно на зелето колард, по-дребните листа са по-меки и с по-лек вкус. Не мий кейла предварително, в противен случай ще се развали по-бързо. Съхранявай, както е описано за зелето колард, помни, че колкото повече стои къдравото зеле, толкова по-горчиво става.

Принтирай
Top