Ямс

Ямс

Ямсът е екзотичен корен, често бъркан с оранжевия сладък картоф в САЩ. Кората му е твърда и дебела. Този корен съдържа много повече различни хранителни вещества от другия зеленчук, с който го бъркат. Ямсът е пълен с витамин C, фибри и много минерали, като мед, калций, желязо, манган и калий, които помагат за регулиране на кръвното налягане. Това е особено важно за хората, чиято диета е с високо съдържание на натрий. Витамин B6 в ямса може също да те предпази от заболявания на сърцето.

Ползи за здравето

  • Съдържа растителни естрогени, които могат да облекчат симптомите на ниски нива на естроген, като нередовния цикъл или ниското производство на кърма
  • Свързва се с тежките метали, за да помогне да се прочистят тъканите от токсини
  • Добър източник на витамин C, фибри и калий

Избор

Може да съхраняваш ямса на тъмно, хладно и добре проветрено място, но не и в хладилника или в найлонова торбичка. Ямсът е най-вкусен варен, сготвен на пара или печен, което може да привнесе много приятен нюаанс към Нутрибомбата. Остави кората, защото тя съдържа фибри, но задължително я изтъркай, преди да сготвиш!

Принтирай
Top