Алабаш

Алабаш

Ще ти заприлича повече на НЛО, но това не значи, че трябва да пренебрегваш изумителния алабаш! Алабашът е пълен с витамини и диетични фибри, член е на семейство Кръстоцветни, към което спадат зелето, броколито, карфиола, къдравото зеле и брюкселското зеле. Има подобен вкус и текстура на стъблата на броколито, но е леко по-сладък. Луковицата на растението или зелените листа - използвай каквото искаш, и двете са пълни с нутриенти - само 1 порция осигурява 102% от препоръчителния дневен прием на витамин C.

Ползи за здравето

  • Съдържа фитохимикали, като изотиоцианити, които предпазват от рак на простатата и дебелото черво
  • Богат на витамини B, които укрепват здравето на имунната система

Избор

В сезона от ноември до март търси средно големи, светлозелени грудки, които са по-тежки за размерите си. Избягвай такива с пукнатини, черни петна, разрези или меки части. Може да ги съхраняваш на стайна температура до 2-3 дни или в хладилника до 1 седмица.

Принтирай
Top