Джоджен

Джоджен

Любима подправка в традиционната ни кухня, джодженът е ароматна билка с над 20 различни вида. Не само ухае страхотно, но и съдържа разнообразие от полезни за здравето свойства. Произлиза от Средиземноморието, но вече широко се използва из цяла Европа, Съединените щати и части от Африка и Азия. Разнообразните й приложения включват облекчаване на главоболие, умора, стрес, астма, бронхит и храносмилателни проблеми.

Ползи за здравето

  • Съдържа етеричното масло ментол, което има свойства на аналгетик (облекчава болката)
  • Съдържа 148% от дневната стойност от желязо и има висок състав на калций, калий и магнезий
  • Богат на витамин A, който помага да се пречисти тялото от вредни клетки

Избор

Листата обикновено се събират преди растението да започне да цъфти. Добре е да избираш свежи, ярко зелени листа с ментов аромат. Задължително мий листата, преди да ги използваш в чайове и ястия. Може да ги съхраняваш измити и подсушени в хладилника до 1 седмица. Сухият джоджен е също чудесен вариант и трябва да се съхранява в херметична кутия, далеч от слънце и на хладно място.

Принтирай
Top