Горчив пъпеш

Горчив пъпеш

Тази мултикултурна храна е позната като гоя за японците, карела за индианците и ампалая за филипинците. Има почти толкова много имена, колкото и полезни свойства. Повечето хора мислят, че това малко съкровище е зеленчук, но всъщност то е плод и можеш да го откриеш в много тропични държави из Азия, Африка и Карибите.

Ползи за здравето

  • Помага за регулиране нивата на кръвната захар при хора с диабет, като повишава чувствителността към инсулина
  • Използва се в азиатските страни за лекуване на леки болки в корема
  • Съдържа противоглистни свойства, които убиват паразитите
  • Използва се за предпазване от малария

Избор
 

Ако искаш да опиташ този плод, търси горчиви пъпеши, които са 12-30 сантиметра на дължина. Избери зелени пъпеши за по-горчив вкус или жълто-оранжеви за по-мек вкус. Те растат от април до септември и можеш да ги откриеш също в консерва, изсушени, на прах или като чай. Свежите пъпеши трябва да се съхраняват в хартиена торба в хладилника за 3-5 дни.

*Не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.

*Консултирай се с лекар преди консумация.

Принтирай
Top