Хрян

Хрян

Почти всяка част от хряна има лечебни свойства, което прави това растение първенец сред лечебните храни! Чаят от корена на растението може да се използва като отхрачващо средство, а чаят от цветовете помага при настинки. Корените могат да се използват при болка в ставите, а пресните листа се налагат на челото за облекчаване на главоболие. Категоризира се като кръстоцветно растение, заедно с броколито, брюкселското зеле, горчицата и зелето.

Ползи за здравето

  • Съдържа противоракови съединения, наречени глюкозинолати, което подобрява способността на черния дроб да се освобождава от вредни ракови клетки и може да потисне растежа на туморите
  • Полезен за дихателни заболявания и борба с грипа
  • Оцетът от хрян може да бъде ефективен за борба с пърхота

Избор

Пресният хрян се продава през цялата година, но основният му сезон е пролетта. Избирай твърди корени, без меки части, зелени петна или мухъл. Повечето супермаркети продават бутилиран хрян при подправките. Увери се, че няма добавени съставки, освен оцет и сол. В някои специализирани магазини може да се продава под формата на прах.

Принтирай
Top