Карамфил

Карамфил

Неразтворените цветове на карамфиловото дърво имат твърда обвивка и са пълни с етерични масла. През вековете са използвани като освежители за уста, а дори и днес служат като подправка, която прикрива вкуса на остарялата храна. Лесно е да включиш карамфил в менюто си, продава се в почти всички супермаркети. Интересен факт е, че карамфилът съдържа клас химични съединения, наречени фенилпропаноиди, които придават неговия сладък и приятен аромат.

Ползи за здравето

  • Добър източник на магнезий, омега-3 мастни киселини, витамин К и диетични фибри
  • Съдържа флавоноиди, които помагат за намаляване на възпаленията
  • Може да помогне за детоксикация на тялото и елиминиране на замърсителите от околната среда

Избор

Не ти препоръчваме да си купуваш карамфил на прах, обикновеният карамфил е по-полезен и с по-силен вкус. Можеш да провериш качеството на карамфила много лесно - постави цели главички във вода. Пресните ще плуват вертикално, а престоялите ще потънат или ще застанат хоризонтално. Ако не намираш карамфил в близкия магазин, опитай в местния пазар.

Принтирай
Top