Радичио

Радичио

Тази ярко червена цикория често е бъркана с по-популярното червено зеле, но не се подлъгвай! Вкусът на радичиото е силен и горчив, листата му са нежни и восъчни. И макар да обичаме червеното зеле, радичиото е доста изискан малък зеленчук! Богатото му съдържание на фибри помага за храносмилането, отслабването и регулирането нивата на кръвната захар. Но съдържа още и важни фитонутриенти, като ликопен и кверцентин. Познато е също като средство за борба срещу заболяванията на сърцето и усложненията от тях.

Ползи за здравето

  • Богато на фибри, радичиото помага да се контролират храносмилателните проблеми и улеснява отслабването
  • Богато на антиоксиданти, което помага за борбата срещу увреждането на клетките
  • Съдържа инулин, което помага да се регулират нивата на кръвната захар
  • Помага при храносмилането и за прочистване на червата

Избор

Добре е да избереш твърди глави радичио с ярък виолетов цвят. Ако главите са по-тъмни, това обикновено означава, че са престояли. Винаги търси органични продукти, когато е възможно.

Принтирай
Top