Сарепска горчица

Сарепска горчица

Сарепската горчица е един от най-горчивите листни зеленчуци от семейство Кръстоцветни. Тя обаче има полезни качества. Този зеленчук зарежда тялото с калций и изобилно количество от витамини K (524% от препоръчителния дневен прием в една чаша - сготвена), A, C и фолиева киселина. Включи в диетата си тези зелени листа заради техните противоракови и полезни за здравето на сърцето свойства. Изплакни ги в купичка студена вода, за да отстраниш мръсотията, премахни дебелите ребра или стъбла и прибави листата в чашата на Нутрибулет до 50%.

Ползи за здравето

  • Притежава противоракови свойства
  • Полезна за борене с настинки
  • Високо съдържание на витамин K и калций за здрави кости

Избор

Когато си купуваш сарепска горчица, търси стръкове тъмнозелени листа, които са къдрави и хрупкави; има и също по-рядко срещани червени и лилави сортове. По-дребните листа имат по-мек вкус и са по-крехки от по-едрите сортове. Избягвай стръкове с пожълтели или повехнали листа, или такива с дебели стъбла. Продава се също замразена сарепска горчица, като тя е добър заместител на прясната. Съхранявай без миене в хладилника.

Принтирай
Top