Слез

Слез

Слезът изобилства в тропическите райони и представлява няколко вида ядливи зеленчуци с редица полезни свойства. В зависимост от конкретния вид се използват листата, коренът и семената и/или цветовете. Слезът е в същото семейство като бамята и е със същата слузеста и пихтиеста консистенция. Знаеш ли, че популярното маршмелоу първоначално е било приготвяно от вид слез, блатният слез, вместо яйцата, които се използват обикновено днес?

Ползи за здравето

  • Има разхлабителни свойства за регулиране на червата. Противовъзпалителни качества
  • Стимулира бъбреците и помага за детоксикация
  • Полезен за уринарните и дихателните органи
  • Помага за облекчаване на симптомите на възпалено гърло и кашлица.
  • Слезът е добър източник на желязо, калций, магнезий, калий, селен, витамин A и витамин C

Избор

Може да използваш слез както всеки друг зеленолистен зеленчук. Вкусът му е мек, така че може да се съчетае с практически всичко. Може да бъде открит в азиатските магазини за хранителни стоки. Избирай листа, които не са завехнали и скъсани. Някои видове имат леко мъхесто покритие като на праскова, което се разтваря при готвене или в Нутрибомба.

Принтирай
Top