Тахан (паста от сусамови семена)

Тахан (паста от сусамови семена)

Таханът се използва широко в рецептите за традиционен хумус и други ястия от Средния изток. Приготвя се чрез смилане на сусамови семена на паста. Таханът е богат на калций, полезни мазнини, мед, манган и протеини.

Ползи за здравето

  • Спомага за здрави кости
  • Може да помогне да се намали болката и подуването при ревматоиден артрит, благодарение на минерала мед
  • Съдържа фитостероли, които помагат да се намали холестерола

Избор

Тахан ще намериш в стъклен буркан или консерва. В редки случаи може да го откриеш под формата на дехидриран прах в магазините за здравословни храни. Пресен тахан ще намериш до хумуса в хладилната секция в големите супермаркети. Таханът, направен от сурови сусамови семена, съдържа по-малко мазнини от този, направен от печени семена.

Принтирай
Top