7 начина трайно да се отървеш от отпуснатото коремче

7 начина трайно да се отървеш от отпуснатото коремче

7 начина трайно да се отървеш от отпуснатото коремче

Проучвания показват, че 69% от възрастните американци са с наднормено тегло, а над 35% са пълни. Но това не е само естетичен проблем!

Свръхтеглото увеличава риска от много заболявания, включително сърдечно-съдови, инфаркт, диабет тип 2, високо кръвно и рак.

Тъжен факт е, че 3.4 милиона възрастни умират всяка година от свръхтегло. Вследстие на затлъстяване по света умират същият брой хора, колкото от злоупотребата с никотин, и повече, отколкото от войни, тероризъм и насилие.

Почти всички хора с наднормено тегло са изложени на риск от заболяване от диабет, а в най-лошия случай и смърт. Само че не го знаят.

Когато започнеш да напълняваш, особено в областта около корема, биологичният ти баланс се нарушава, което повишава вероятността от развитие на заболяване, а това пък те прави по-дебел.

Влизаш в един порочен кръг, освен ако не се погрижиш за теглото си.

Инсулин: Основният играч в борбата с коремните мазнини

Много хормони допринасят за натрупване на мазнини в областта на корема, но нито един от тях не е толкова силен, колкото инсулина - хормона, отговарящ за съхранението на мазнините. Високите нива на инсулин казват на тялото ти да натрупва мазнини около корема и с времето ти ставаш все по-кръгъл. Инсулинът също причинява възпаление и окислителен стрес, което поражда хиляди странични ефекти. 

С течение на времето ти ставаш резистентен към инсулина, което кара тялото ти да образува коремче и отчаяно да пази тази „резервна гума“ .

Умората след хранене, жаждата за сладко, ниските стойности на кръвната захар или хипогликемия, високи триглицериди, ниско съдържание на липротени с висока плътност, недостатъчно голямо желание за секс и проблеми в кръвосъсирването - това са характерни проблеми за хора с наднормено тегло.  

Казано по-разбираемо - по-малко инсулин означава по-малко коремни мазнини, понеже инсулинът те кара да огладняваш и трупаш коремни подкожни мазнини. Най-доброто, което можеш да направиш, за да предотвратиш диабета, е да отслабнеш.

Първото нещо, което трябва да направиш, за да стопиш коремните мазнини

Високите нива на инсулин не съществуват просто във вакуум. Те влияят на други хормони като лептина, хормонa на засищането.

Когато инсулинът блокира лептина, тялото ти счита, че отново гладува, дори след сандвич Биг Мак, пържени картофи и газирана напитка.

Чудиш се как може да се усещаш гладен дори след голямо ястие? Това е вследствие на голямото съдържание на инсулин и резистентността към лептин.

Големият виновник за "превземането" на химията на мозъка ти и способността на метаболизма да произвежда инсулин (и всички последствия от това) е захарта. Тя е различна от останалите калории, идващи от протеина, мазнините и въглехидратите без нишесте като зелените зеленчуци например.

Захарта разстройва нормалния контрол на апетита. Така че ти консумираш все повече и повече, карайки метаболизма да превръща смляната храна в опасни коремни мазнини. В САЩ се приемат средно 22 до 30 лъжички повече от необходимата захар на ден.

Фруктозата, най-унищожителната за метаболизма захар, само прави нещата още по-лоши. Тя отива направо в черния дроб, където започва да образува мазнини и увеличава инсулиновата резистентност. Това води до хронично високи нива на инсулина, което кара тялото да съхранява всичко, което изяждаш. И вече се досети, нали?  Кара тялото да натрупва опасните коремни мазнини.

Черният ти дроб също надебелява, причинявайки възпаление, а то увеличава напълняването и от своя причинява диабет. Всичко, което води до възпаление ще повлияе зле на инсулиновата резистентност.

Друг проблем с фруктозата е, че тя не изпраща информационно съобщение към мозъка, за да сигнализира, че голямо количество калории току-що е било усвоено от тялото. Нито пък намалява грелина, хормона на апетита, който обикновено намалява, когато се храниш със здравословна храна.

Програмирани сме да съхраняваме коремна подкожна мазнина след приемането на захар, за да можем да оцелеем през зимата, когато храната е била недостатъчно. Гените играят своята роля, но те са маловажен фактор за масовото напълняване и заболяване от диабет, които се превръщат в световна пандемия.

Намали количеството инсулин и по този начин попречи на натрупването на мазнини в корема и се пребори с жаждата за сладко.

Защо коремните мазнини не са най-голямото предизвикателство

Най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправиш при проблема с наднорменото тегло, не са коремните тлъстини. А твоят мозък! Трябва да промениш начина, по който мислиш за храната. Затова умът ти трябва да работи заедно с тялото, а не против него, което е от важно значение за отслабването и излекуването от този проблем.

Ако искаш да отслабнеш, трябва първо да се отървеш от идеите, които са те поставили в безкрайния цикъл на диети, следвани от йо-йо ефект.

Трябва да се освободиш от вярванията и възгледите, които саботират целта ти за трайно отслабване и добро здраве.

Да продължиш да мислиш по същия начин и правиш нещата както преди ще те доведе до същия резултат.

Многобройни факти допринасят за натрупването на мазнини в областта на корема, но след десетилетия медицинска практика, аз открих, че когато моите пациенти се фокусират върху следните седем стратегии, те нормализират инсулина си, отслабват в областта на корема и накрая се радват на чудесно здраве.

1. Яж натурална храна

Когато ядем натурална храна, съдържаща достатъчно хранителни вещества, ние се засищаме достатъчно, ядем по-малко и топим коремните мазнини.

Снабдяването с достатъчно витамини и минерали помага да гориш калории ефективно, регулира апетита, намалява възпалението, засилва детоксикацията, подпомага храносмилането, регулира хормоните на стреса и помага на клетките да са по-чувствителни към инсулина.

Включвай и протеини във всяко ястие заедно с много зелени зеленчуци. Проучванията показват, че се засищаш за по-дълго време, така че отслабваш повече.

2. Контролирай нивото на стреса.

Хронично високите нива на хормона на стреса кортизол повишават кръвната захар и холестерола, което води до депресия, деменция и нарастване на коремните тлъстини (такива има всеки пациент с резистентност към инсулина  и диабет). Това те кара да желаеш захар и въглехидрати  и да търсиш успокоение в храната.

3. Избягвай храни, към които си чувствителен

Често желаем храните, към които доказано сме алергични. Да ги откажем не е лесно, но след два-три дни без тях, ще почувстваш възобновена енергия, ще се отървеш от жадуването да ги вкусиш и ще започнеш да топиш подкожни мазнини. Глутенът и млечните продукти са две храни, към които някои хора са чувствителни, но и много други също могат да направят отслабването невъзможно.

4. Спи 7-8 часа на денонощие

Ако не си се наспал достатъчно, жаждата за сладко и въглехидрати се увеличава, благодарение хормоните на апетита.

Едно проучване показва, че и частичен сън през нощта може да подпомогне резистентността към инсулина.

Лошият сън също влияе негативно на хормони като лептина и грелина. Затова се наспивай достатъчно.

5. Оптимизирай нивата на хранителни вещества

Приемай голямо количество мултивитамини със съдържание на вещества, балансиращи нивото на кръвната захар. Оптимизирай приема на Омега-3 мастни киселини, те са важни за контролиране функцията на инсулина.

Приемай и достатъчно витамин D, защото съдържанието му в ниски нива пречи на контрола на апетита.

Обмисли да вземаш естествени добавки за контролиране на жаждата за сладко. L-глутамина и PGX (супер фибри) са сред естествените, диетични добавки, намаляващи желанието за сладко.

Добър източник на всичко това може да бъде една съобразена с хранителния ти режим Нутрибомба. Чрез хранителния екстрактор моментално извличаш всички полезни вещества от храните. Консумирането на храна преминала през остриетата на блендера предоставя по-добра възможност за усвояване на полезните съставки, като по този начин подобрява и здравословното ти състояние.

6. Следи за алкохола

Чаша хубаво червено вино с храната, студена бира в топъл ден или текила шот на парти са едни от удоволствията от живота. Но като ежедневен навик алкохолът може да причини повече вреда, отколкото ще забележиш, особено ако имаш склонност към развиване на диабет или полагаш усилия да отслабнеш.

Обмисли това - ако пиеш две чаши вино на ден, на година това са 72 000 калории в повече, което означава 9 килограма всяка година. Тези излишни калории отиват направо около корема ти. Затова спри да пиеш поне шест седмици.

Виж как ще се чувстваш. После ако искаш, се наслади на две-три чаши вино или алкохол на седмица. (Под чаша разбираме 140 мл. вино, 44 мл. дестилиран алкохол или 350 мл. бира.)

7. Упражнявай се редовно

Освен промяната в храненето, физическите упражнения са вероятно най-доброто средство за лекуване на склонността към развитие на диабет. Върви пеша поне 30 минути всеки ден. За някои хора ще е необходима 30-60 минути по-интензивна тренировка, четири или шест пъти седмично. Проучванията показват, че редовни тренировки и подходящи упражнения ще подпомогнат отслабването.

 

Източник:  nutriliving.com

 

Top