Проблеми заради високото кръвно

Проблеми заради високото кръвно

Проблеми заради високото кръвно

Ако са те диагностицирали с високо кръвно, то най-вероятно лекарят ти е обяснил какво означава това. Високото кръвно може да доведе до сериозни последствия, дори фатален инфаркт, ако се остави без лечение. Но какво се случва в тялото ти, когато достигне тази критична точка?

Артериите

Увреждат се и се стесняват. Високото кръвно уврежда клетките от вътрешната страна на артериите, правейки стените им плътни и нееластични. Хората с кръвно в нормата имат гъвкави, силни и еластични артерии.

Сърцето

Отслабва и загубва ефективността си. Започва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв към всички части на тялото, като по този начин лявата камера става по-твърда. Това, заедно със стегнатите нееластични артерии, увеличава риска от инфаркт и внезапно спиране на сърцето.   

Бъбреците

Бавно спират да функционират. Малките кръвоносни съдове, които водят до бъбреците, са унищожени. Това им пречи ефективно да филтрират течностите и утайките от кръвта. Състоянието се нарича гломерулосклероза и може да доведе до отказ на бъбреците да функционират.

Мозъкът

След като не получава достатъчно кръв, може да загуби познавателните си способности, което бавно да доведе до загуба на паметта и деменция.

Мозъкът губи кислород и хранителни вещества, което кара мозъчните клетки да умират, а това може да доведе до удар.

Тези ужасни неща могат да се случат, ако не се погрижиш за високото кръвно. Включи повече плодове и зеленчуци в диетата си и намали или напълно спри да се храниш с обработени храни - така ще предотвратиш не само проблемите с кръвното налягане, но и ще се погрижиш за доброто си здраве. 

Top